2009. november 8., vasárnap

Pehelykönnyű túróspite

Hozzávalók:
Tésztához: 35 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy margarin, 4 tojás, 3 dkg élesztő, egy kevés tej
Töltelékhez: 50 dkg túró, 20 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, citrom reszelt héja
Elkészítés: Habosra keverjük a vajat, vagy margarint a tojások sárgájával, hozzáadjuk a kevés tejben megkelesztett élesztőt, a lisztet, meg a csipet sót és könnyű lágy tésztát dagasztunk. Két részre osztjuk, és az egyikkel (lappá kinyújtva) kibélelünk egy közepes tepsit. Rásimítjuk a tölteléket, amelyhez az áttört túrót simára kevertünk a cukorral, vaníliás cukorral a citrom reszelt héjával, majd beletesszük a mazsolát és óvatosan beleforgatjuk a tojások kemény habbá vert fehérjét. Rátesszük a kinyújtott tésztalap másik felét és megkenjük tojással a tetejét, egy kicsit villával megszúrkodjuk.
Kb. 1órát pihentetjük, majd forró sütőbe toljuk és mérsékelt lángon megsütjük. Porcukorral meghintve felszeletelés után tálaljuk.

Javaslat: A töltelék lehet megdinsztelt alma vagy kimagozott meggy is.(A habbá vert tojás fehérjét ugyanúgy hozzá tehetjük.) A kelt tésztából mákos, gesztenyés, diós, lekváros kifliket, buktákat is süthetünk.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése